Sunday, December 9, 2012

ELU VÕIMALIKKUSEST 2


          Emal on oma pikast elust paljutki rääkida. Mõnda lugu meenutab ta iga päev, mõnda ülepäeviti.

          Kaks lugu on sellised:

Esimene.
          „Mina kasvasin üles Brasiilias. President Kubitscek ehitas džunglisse uue pealinna. Selle kavandas arhitekt Niemeyer, minu vend Ardi oli seal inseneriks, pani presidendipaleele mingeid torusid. Linn tehti keset džunglit, valitsus kolis rannikult ära ning president lootis, et peagi tulevad ka ärimehed, kaupmehed ja palju muid inimesi.
          Aga kedagi ei tulnud, sest keegi ei taha ju džunglis elada.“

Teine.
          „Mina kasvasin üles Brasiilias. Meie pere oleks sinna jäänudki, aga 38-ndal kutsus Konstantin Päts eestlasi Eestisse tagasi ja maksis sõidu eest. Mamma ja papa otsustasid kodumaale minna ehkki tuttav türklane* hoiatas: „Donna Emma, ärge minge, Euroopas tuleb sõda!“
          Meile, lastele, Eesti üldse ei meeldinud. See mõni Eesti, inimesedki olid koledad! Õde Angeela teatas: „Mamae, korre para ver se navio esta ainda no porto, vamas voltar para Brasil!“**
          Siis tulid venelased ja algas sõda.“

          Kui ema jutustab, siis teeb ta seda sissepoole. See pole just päris omaette kõnelemine, auditoorium peab olema, kuid kuulajad võivad vabalt vait olla ja omi mõtteid veeretada.
          Lood ise on tänu korduvatele esitamistele sõna-sõnalt samad - justkui salvestused.


          Ühel päeval kuulsime emalt aga sellise huvitava loo:

          „Mina kasvasin üles Brasiilias. President Kubitschek ehitas džunglisse uue pealinna, minu vend Ardi pani presidendipaleele mingeid torusid. Siis kutsus Konstantin Päts eestlasi Eestisse tagasi, maksis sõidu eest ning lootis, et tulevad ärimehed, kaupmehed ja palju muid inimesi.
          Aga kedagi ei tulnud, sest keegi ei taha ju džunglis elada.“


          Meie hoidsime naeru tagasi, ema tegi üllatunud ja natuke prohvetliku näo. Paus ei kestnud siiski pikalt, ema lõi käega ning alustas järgmist lugu:

          „Mina kasvasin üles Brasiilias. Brasiilia avastas Pedro Alvares Cabral. Suurem osa Brasiiliast on džungel…“


* tegelikult vist süürlane
** Mamma, jookse ruttu sadamasse ja vaata, kas laev on alles, et viiks meid Brasiiliasse!

No comments: